Plantago čajevi  >  Majkina dušica

Biljka majkina dušica (Thymus serpyllum), u narodu poznata kao bakina duša, bukovica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, je aromatična biljka koja ima prijatan miris i oštar ukus na djetelinu. Koristi se u kulinarske svrhe kao začin, kao i u ljekovite svrhe u vidu čaja. Majkina dušica djeluje antiseptički i antibakterijski, tako da utiče na pročišćavanje disajnih puteva i na jačanje respiratornog trakta. Inhaliranje nad šoljom vrućeg čaja blagotvorno djeluje i na upaljene sinuse. Pored antiseptičkog dejstva, čaj od majkine dušice ima i sledeća dejstva: antioksidativno, adstrigentno, antispazmatično, afrodizijačno, sedativno i dr. Majkina dušica sadrži vitamine A i C, biljna vlakna, kao i značajne minerale: bakar, mangan i gvožđe.

 

Priprema:

Čaj od majkine dušice prelijete sa kipućom vodom i ostavite da stoji 10 min. Možete dodati i med po želji.